Meniu
Cosul tau

Apilarmel - produs manufacturat cu apilarnil

LIVRARE GRATUITA
pentru comenzi mai mari de 290 Lei
Apilarmel - produs manufacturat cu apilarnil
Stoc 0
Apilarmel - produs manufacturat cu apilarnil
67.00 lei
Fără TVA: 67.00 lei
  • Disponibilitate: Stoc 0
  • Producator: Melidava
  • Cod produs: 5565

APILARMEL - Produs manufacturat cu apilarnil

Apilarnilul este unul dintre cele mai puternice produse ale albineleor. Mai ales in alianta cu fratii lui, polenul si mierea, devine un aliat de nadejde al sanatatii si al luptei cu boala.

Prezentare: borcan sticla 250g

Ingrediente

Ingrediente: apilarnil 10%, polen crud bio 20% in miere de salcam


Gramaj

Apilarnilul - un produs apicol remarcabil, o inventie romaneasca uitata

Apilarnilul denumit cu ceva ani in urma cel de al optulea produs al stupului, a fost faurit in Romania, de un apicultor cu o personalitate complexa, domnul Nicolae. V. Iliesiu. Acest produs a aparut in 1980, intr-o era dominata de fascinatia pentru medicamentele de sinteza chimica. Si totusi, gratie puternicelor sale actiuni biologice, la momentul respectiv a avut un impact foarte mare in mediile stiintifice. S-au scris nenumarate lucrari, referate, s-au realizat monografii care au promovat acest produs, s-a facut si un  film documentar, inventia a fost brevetata si protejata in cele mai importante tari ale lumii, a fost multiplu medaliata national si international. Dar cu timpul apilarnilul a cazut pe nedrept din atentia publicului, fiind prea putin utilizat azi, cand locul sau ar fi unul de frunte intre produsele apicole. Ne putem intreba pe drept cuvant, cum e posibil ca un asemenea prinos al albinelor sa fie neglijat, ingropat si uitat tocmai in tara noastra, unde el isi are originea ?

In spiritul acelor vremuri apuse, apilarnilul urma sa slujeasca oamenilor muncii, cat si gloriei partidului comunist si marelui sau carmaci. Asa s-a ajuns ca titularul brevetului sa fie vestita Ferma Apicola C.A.P. Scornicesti. Dar atentia acordata de guvernanti a disparut dupa implozia societatii romanesti in urma insurectiei populare din decembrie 1989. Apoi prabusirea economica a tarii si tradarea intereselor nationale de catre clasa politica au desavarsit fireasca uitare si neglijarea unui bun aflat de acum in proprietatea publica internationala. In multe locuri din strainatate putem afla astazi despre comertul cu pulbere din larve de trantor.

Domnul Iliesiu, autorul inventiei, a ramas doar cu gloria de a fi extras acest produs impresionant, din practica si experienta milenara a apicultorilor romani.

Copilaria si-a petrecut-o pe plaiurile Ardealului, in satul Maieru, pe care, intamplator sau nu, Liviu Rebreanu l-a supranumit "Cuibul visurilor". Acolo, tatal lui Liviu Rebreanu a invatat stuparitul de la  bunicul inventatorului. Pasiunea acestui bunic taran, dar cu gimnaziul facut la Viena, s-a transmis mai departe. Parintii inventatorului, Maria-Luiza si Vincentiu Iliesiu, ei insisi apicultori, obisnuiau sa suplimenteze hrana pasarilor din curte cu larve de trantor. Puii astfel hraniti cresteau mai bine si mai repede decat cei alimentati in mod obisnuit. Acest lucru, pe care tanarul Iliesiu in varsta de 15 ani, l-a observat in curtea parinteasca, l-a urmarit in toata viata lui de apicultor.

Dupa anii de scoala de la Nasaud si Cluj a lucrat mai intai ca ziarist pentru mai multe periodice ale vremii. Sansa viziunilor sale economice in materie apicola a constituit-o faptul ca a fost acreditat pe langa Ministerul Economiei si Industriilor ca redactor. Informatiile de acolo, coroborate cu spiritul sau de gospodar l-au transformat din gazetar in om de afaceri, proprietar de tipografii, antreprenor.

Apropiat de Patriarhul Justinian, a sprijinit comunitatea religioasa ortodoxa contribuind la organizarea unui atelier de obiecte bisericesti al Manastirii Cernica printr-o asociatie economica. Comunistii, cinic, il arunca in puscarie pentru 9 ani, tocmai pentru vina inchipuita de a fi prejudiciat Patriarhia... In puscarie, la Tichilesti, in Insula Mare a Brailei, a stat printre albine. Apoi, ca si in cazul altor oameni de mare valoare, a fost reintegrat in viata sociala si devine din 1957 primul director al Apicola, careia ii organizeaza filiale in aproape toata tara. In acelasi an, impreuna cu Prof. Harnaj au infiintat Asociatia Crescatorilor de Albine. Activeaza apoi la Apimondia, unde in 1977, la Adelaide, Australia, primeste "Medalia de aur" si "Diploma de onoare" pentru activitatea depusa in cadrul acestei federatii internationale. In rastimpul muncii de conducere isi finalizeaza cercetarile privitoare la Apilarnil, care s-au soldat cu 25 de brevete.

Monografia sa dedicata descrierii si promovarii Apilarnil-ului explica ratiunile care au condus la punerea la punct a metodei de obtinere a unui nou produs apicol: rezultatele biologice clare observate inca din copilarie, cat si eficienta economica consecutiva. Apilarnilul este un produs biologic activ al stupului realizat prin triturarea larvelor de trantori, care mai departe sunt congelate sau prelucrate in diverse moduri. Recoltarea larvelor de trantor se face fie cu un aparat special, o pompa cu vid, fie prin tescuirea fagurilor care contin larve de trantor de aceeasi varsta, in conditii de desavarsita igiena. Cu ajutorul unui triturator, un fel de mixer, se obtine un amestec care se filtreaza imediat. Rezulta un produs cu aspect laptos, de culoare alb galbuie, cu gust dulce-acrisor-astringent si aroma placuta, care aminteste de polen si propolis.
Numele acestuia, API-LAR-NIL este creat de inventator folosind mai multe

Feedback-ul tău

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul disponibil pe acest site, pentru a oferi funcționalităti specifice social media și pentru a analiza traficul. Citește politica de utilizare cookies