- Disponibilitate: In Stoc
- Producator: Pronat
- Cod produs: 6426309004893
- Greutate: 300.00g
Arpacas din orz obtinut prin decorticarea si slefuirea boabelor de orz, aliment bogat in fibre cu valoroase proprietati nutritive. Se poate pregati ca garnitura, poate inlocui cerealele pentru micul dejun sau se poate servi sub forma de coliva. Arpacasul fiert are o consistenta densa si seamana la gust cu nucile.
Orzul este una dintre primele cereale cultivate, aparuta in acelasi timp cu graul alac si cu graul emmer. Este mentionat des in biblie si apreciat in Rigveda ca fiind una dintre cerealele principale din India antica, cele mai vechi dovezi ale orzului salbatic, in context arheologic, datand din jurul anului 8500 i.Hr., iar cele ale cultivarii sale preced anul 4200 i.Hr. Orzul este utilizat la fabricarea berii inca din neolitic, a fost intrebuintat apoi si ca moneda de schimb, iar pentru Egiptul antic a fost un simbol al Egiptului de Sus (in Egiptul antic era folosit la obtinerea painii si a berii). Si in Orientul Mijlociu este o cereala cultivata de multa vreme, fiind folosit pentru prepararea unor produse alimentare traditionale arabe, asiriene, israeliene, kurde si persane, precum kashkak, kashk sau muri. Supa de orz este servita traditional in Arabia Saudita in perioada Ramadamului, cholent (hamin) este tocana evreiasca traditionala mancata adesea in Sabat, iar exemplele importantei religioase a orzului nu se opresc aici.
D.p.d.v. terapeutic orzul este apreciat ca remineralizant, antiinflamator, hipotensor si drenor hepatic, creste apetitul sexual, sustine recuperarea organismului dupa perioade de convalescenta, fiind folosit in general sub forma de germeni (malt), de ceai si de tarate in afectiuni ca: hepatita, hipotensiune, diaree, dizenterie, febra tifoida, atonie gastrica, atonie intestinala si probleme de digestie, tuberculoza si bronsita cronica, cistita, reumatism, tuse, hemoroizi, sterilitate, stari depresive, anemie, afectiuni dermatologice etc. In China orzul era apreciat ca una dintre cele cinci plante sfinte, folosit fiind atat ca aliment cat si ca baza pentru foarte multe medicamente naturiste.
Ingrediente: orz perlat*. *ingredient din agricultura ecologica.
Orzul perlat este orzul la care s-a indepartat corpul exterior fibros si a fost apoi lustruit pentru a se indeparta si o parte sau tot stratul de tarate.
Alergeni: contine gluten (orz) si poate contine urme de cereale cu gluten, fructe cu coaja, soia, arahide, produse lactate, telina, mustar, lupin.