- Disponibilitate: In Stoc
- Producator: Fito Fitt
- Cod produs: 5941315501156
- Greutate: 6.00g
Cultura Starter pentru iaurt de lapte natur
Recomandari
- se poate folosi lapte pasteurizat sau de la automate
- se poate folosi si lapte cu 1,5 %grasime.
- se poate folosi si lapte de capra, oaie, bivolita dar in prealabil fiert si racit.
- laptele trebuie sa provina din sursa sigura
Prepararea iaurtului
- Se pregatesc borcane cu capac si se spala foarte bine inclusiv capacele.
- Se spala foarte bine o lingura si o cana mica.
- Mainile sa fie curate.
- Litrul de lapte pasteurizat sau fiert si racit se incalzeste la 47°C. Din aceasta se iau 2 linguri de lapte in cana mica si se adauga continutul plicului cu care se amesteca foarte bine.
- Continutul canii se toarna inapoi in laptele de 47°C si se amesteca cca 2 minute. Laptele amestecat se toarna in borcanele deja pregatite, se arunca spuma formata, se pun capacele si se pun in termostat.
Termostarea - pastrarea la o temperatura prestabilita pe o anumita perioada
Termostatarea in aparatul de facut iaurt se face la 47°C timp de 4 ore.
In cazul in care nu dispuneti de aparatul de facut iaurt puteti folosi termos (care e destul de dificil de spalat) sau puteti achizitiona de la Fito Fitt „plicul de termostatare”
Inainte de a introduce borcanele in plic, puneti in apa fiebinte (nu in clocot) plicul cu gel \"Softice \"si tineti-o la incalzit cca 10 minute. Dupa ce ati pus in plic toate borcanele si punga stearsa Softice inchideti plicul ermetic, eventual o puteti acoperi si cu o patura.
Nu miscati borcanele 8-10 ore (peste noapte) dupa care le introduceti in frigider.
Pastrarea iaurtului
Iaurtul dupa ce s-a scos de la termostatare se pune imediat in frigider unde se poate pastra maxim 3-4 zile, intrucat iaurtul Dvs este viu si nu contine conservanti.
Dupa prima sarja de iaurt va puteti regla "propria tehnologie si reteta” in functie de gustul final dorit.
- doriti iaurt mai acru:lasati mai mult in termostat cu 30-60 minute
- doriti iaurt mai dulce:puteti adauga 1-2 lingurite zahar alb (nu brun si nici miere) inainte de termostatare.
- nu puneti fructe, gemuri, siropuri in lapte sau borcan la termostatare intrucat vi se va taia iaurtul (iaurtul Dvs nu are stabilizatori si/sau gume). Adaugati fructele-gemul-siropul-mierea inainte de consum, la fel si fulgii de cereale sau musli.
Retete
-
Iaurt cu miere
Pe fundul unui pahar transparent puneti 1-2 linguri de miere peste care puneti 4-5 linguri de iaurt.Ornati cu o stafida. -
Iaurt cu fructe
Intr-un pahar transparent puneti fructe taiate sau intregi alternativ cu iaurtul,eventual ornati doar paharul cu fructe.
Reutilizarea culturii
Iaurtul deja preparat-termostatat- se poate folosi la prepararea altei sarje de 1 l de iaurt, ca si cultura starter. Trebuie doar sa congelati cca 200 ml iaurt si sa-l introduceti in sarja urmatoare de lapte. Astfel un singur plic va asigura o reutilizare de 2-3 ori
Unii producatori de culturi starter, asigura cumparatorul de o posibila reutilizare de pana la 10-40 ori a culturii. Fito Fitt nu va recomanda sa le refolositi de atatea ori intrucat la o igiena sau la o temperatura neadecvata si in conditii casnice se pot dezvolta si alti fermenti si drojdii.
Defecte de fabricatie
Singurul defect care se poate produce este de a nu se coagula iaurtul. In borcanul de sticla puteti observa daca iaurtul este ferm sau nu.
- Daca este ca smantana se lasa in termostat inca 30-60 minute.
- In cazul in care nu s-a coagulat si este lichid si dupa termostatarea suplimentara laptele se poate arunca.
- In cazul in care ati respectat toti pasii indicati inseamna ca laptele cumparat a fost tratat termic la o temperatura foarte mare pentru a avea un termen de valabilitate marit sau vaca -animalul a fost tratat cu antibiotice iar antibioticele din lapte au distrus cultura starter. Trebuie sa achizitionati laptele de la o alta sursa-producator.
NU SE POATE FOLOSI:
- lapte reconstituit -din lapte praf
- lapte UHT (tetrapack)
Pentru 1 litru de lapte.