Meniu
Cosul tau

Fermenti pentru iaurt - cultura Starter pentru iaurt din soia

LIVRARE GRATUITA
pentru comenzi mai mari de 290 Lei
Fermenti pentru iaurt - cultura Starter pentru iaurt din soia
Fermenti pentru iaurt - cultura Starter pentru iaurt din soia
6.00 lei
Fără TVA: 6.00 lei
  • Disponibilitate: In Stoc
  • Producator: Fito Fitt
  • Cod produs: 5941315501170
  • Greutate: 6.00g

Fermenti pentru iaurt - cultura Starter pentru iaurt vegetal din soia

Mod de preparare pentru 1 litru lapte de soia pentru iaurt

  • 200 g soia boabe de preferinta cu hilul alb (laptele este mai alb)se spala bine in 3-4 ape dupa care se pun la inmuiat in apa rece -2 litrii- cca 8 ore.
  • Boabele inmuiate se scurg de apa si se spala din nou cu apa rece.
  • Se masoara 1 l apa rece intr-o sticla.
  • Soia se introduce in blender sau in masina de tocat cu cca 200 ml apa.
  • Dupa maruntire se toarna intr-un vas de 3 l iar blenderul sau masina de tocat se spala cu 200 ml de apa deasupra vasului de 3 l.
  • Continutul vasului de 3 l se toarna intr-un tifon si laptele de soia se preseaza intr-un alt vas.
  • Soia presata din tifon se pune in vasul de 3 l si se adauga restul de 600 ml apa cu care se amesteca foarte bine si se preseaza din nou.
  • Vasul de 3 l se spala foarte bine si se toarna in ea litrul de lapte de soia rezultat. (daca nu iese 1 litru inseamna ca soia e veche si nu s-a inmuiat sau nu s-a stors bine)
  • Nu se complecteaza pana la 1 litru !
  • Laptele de soia se pune la fiert la foc domol, se ia spuma formata si se fierbe 10 minute. Apoi se pune intr-un lighean cu apa rece si se acopera.

Prepararea iaurtului

  • Se pregatesc borcane cu capac si se spala foarte bine inclusiv capacele.
  • Se spala foarte bine o lingura si o cana mica.
  • Mainile sa fie curate.
  • Litrul de lapte trebuie racit la 42°C. Din aceasta se iau 2 linguri de lapte in cana mica si se adauga continutul plicului cu care se amesteca foarte bine.
  • Continutul canii se toarna inapoi in laptele de 42°C si se amesteca cca 2 minute.
  • Laptele amestecat se toarna in borcanele deja pregatite, se arunca spuma formata, se pun capacele si se pun in termostat.

Termostarea: pastrarea la o temperatura prestabilita pe o anumita perioada .

  • Termostatarea in aparatul de facut iaurt se face la 42 C timp de 3,5 ore
  • In cazul in care nu dispuneti de aparatul de facut iaurt puteti folosi termos (care e destul de dificil de spalat) sau puteti achizitiona de la Fito Fitt „plicul de termostatare”
  • Inainte de a introduce borcanele in plic, puneti in apa fiebinte (nu in clocot) plicul cu gel \"Softice \"si tineti-o la incalzit cca 10 minute. Dupa ce ati pus in plic toate borcanele si punga stearsa Softice inchideti plicul ermetic, eventual o puteti acoperi si cu o patura.
  • Nu miscati borcanele 8-10 ore (peste noapte) dupa care le introduceti in frigider.

Pastrarea iaurtului
Iaurtul dupa ce s-a scos de la termostatare se pune imediat in frigider unde se poate pastra maxim 3-4 zile ,intrucat iaurtul Dvs este viu si nu contine conservanti.
IAURTUL MEU
Dupa prima sarja de iaurt va puteti regla \"propria tehnologia si reteta”in functie de gustul final dorit.
- doriti iaurt mai acru:lasati mai mult in termostat cu 30-60 minute
- doriti iaurt mai dulce:puteti adauga 1-2 lingurite zahar alb (nu brun si nici miere) inainte de termostatare.
- nu puneti fructe,gemuri,siropuri in lapte sau borcan la termostatare intrucat vi se va taia iaurtul.(iaurtul Dvs nu are stabilizatori si/sau gume).Adaugati fructele-gemul-siropul-mierea inainte de consum,la fel si fulgii de cereale sau musli.

Reteta iaurt cu miere
Pe fundul unui pahar transparent puneti 1-2 linguri de miere peste care puneti 4-5 linguri de iaurt.Ornati cu o stafida.
Reteta iaurt cu fructe

Intr-un pahar transparent puneti fructe taiate sau intregi alternativ cu iaurtul,eventual ornati doar paharul cu fructe.

Reutilizarea culturii
Iaurtul deja preparat-termostatat- se poate folosi la prepararea altei sarje de 1 l de iaurt,ca si
cultura starter. Trebuie doar sa congelati cca 200 ml iaurt si sa-l introduceti in sarja urmatoare de lapte. Astfel un singur plic va asigura o reutilizare de 2-3 ori
Unii producatori de culturi starter, asigura cumparatorul de o posibila reutilizare de pana la 10-40 ori a culturii.Noi nu va recomandam sa le refolositi de atatea ori intrucat la o igiena sau la o temperatura neadecvata si in conditii casnice se pot dezvolta si alti fermenti si drojdii.

Defecte de fabricatie
Singurul defect care se poate produce este de a nu se coagula iaurtul.In borcanul de sticla puteti observa daca iaurtul este ferm sau nu.
Daca este ca smantana se lasa in termostat inca 30-60 minute.
In cazul in care nu s-a coagulat si este lichid si dupa termostatarea suplimentara laptele se poate arunca.
In cazul in care ati respectat toti pasii indicati inseamna ca laptele cumparat a fost tratat termic la o temperatura foarte mare proteinele ne mai fiind functionale, sau nu are proteine destule (e diluat sa aibe gust mai placut) sau are aditivi alimentari care au distrus cultura starter.
Trebuie sa cumparati laptele de soia de la un alt producator, dar mai sigur sa-l faceti Dvs.

NU SE POATE FOLOSI
- bautura-lapte din orez, ovaz, nuca, migdale etc chiar si preparat acasa.
-”lapte-bautura praf de soia”

Doar anumite sortimente de ”lapte-bautura de soia”in tetrapack sau sticla, nearomatizate se
pot folosii la prepararea iaurtului ,dar cu rezultate calitativre mai slabe.

Feedback-ul tău

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul disponibil pe acest site, pentru a oferi funcționalităti specifice social media și pentru a analiza traficul. Citește politica de utilizare cookies